Història de la calçotada

  • Автор: Restaurant Masia Fontscaldes , раздел: General
Història de la calçotada
 

Segons algunes noticies, el calçot va ser descobert per un solitari pagès vallenc de finals del segle XIX conegut amb el nom de Xat de Benaiges i no és altra cosa que cadascun dels grills de les cebes blanques conreats especialment per a ésser cuits a la flama.

El procés de conreu del calçot comença quan, als darrers mesos de l’any, se sembra la llavor de la ceba blanca. Quan la ceba ha germinat i ha crescut, s’arrenca i, després de guardar-la una temporada, es torna a plantar una altra vegada de forma que només quedi mig colgada. A mesura que creix la planta, cal anar-la calçant, es a dir, rodejant-la de terra. Els calçots es cullen preferentment entre els mesos de novembre i abril.

A partir de les primeres dècades dels segle XX la calçotada es convertí en una menjada habitual de moltes famílies vallenques durant els dies festius. Les arrels de gran impuls experimentat per la calçotada arreu del país podem datar-les a mitjan de segle, quan la Penya Artística de l’Olla feia les seves cèlebres calçotades i hi convidava personalitats del món artístic i cultural barceloní, les quals ajudaren a divulgar-les.

A partir dels anys seixanta, l’impuls d’alguns restauradors d’esperit emprenedor, la generalització del vehicle particular i algunes gestions empreses des de les instàncies municipals vallenques van permetre que desenes de milers de persones de tot el país visitessin cada any Valls per fer-hi la cada cop més popular calçotada.

Més recentment el prestigi calçotaire s’ha estès i també es produeixen i consumeixen calçots en altres zones del país, però Valls segueix sent el bressol de la calçotada. L’any 1995 la Generalitat de Catalunya va concedir la denominació de qualitat “Calçot de Valls” i l’any 1996 es va constituir el Consell el Consell Regulador. L’àmbit geogràfic d’aquesta denominació comprèn les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès.

Фотографии к новости:

Història de la calçotada Història de la calçotada